Αστικές Καλλιέργειες – Λαχανόκηποι στις oροφές κτιρίων

article01Οι αστικές καλλιέργειες δεν είναι μια καινούργια ιδέα ή μια φιλόδοξη πρόταση, αλλά μια πρωτοποριακή παρέμβαση για την παραγωγή τροφίμων στα σύγχρονα αστικά κέντρα, με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και μεταφοράς. Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των διαθέσιμων υπαίθριων χώρων, η παραγωγή λαχανικών και φρούτων στις αναρίθμητες ανεκμετάλλευτες επιφάνειες των οροφών των κτιρίων προβάλλει ως πρόκληση αλλά και ως εξαιρετική ευκαιρία για την αξιοποίηση των επιφανειών αυτών με όλα τα ενεργειακά και οικονομικά πλεονεκτήματα που προσδίδει η τεχνολογία των πράσινων δωμάτων.

Τα οφέλη των παραγωγικών κήπων στις οροφές κτιρίων

Η παραγωγή φρούτων, λαχανικών και αρωματικών φυτών στις στέγες των κτιρίων έχει σημαντικά οφέλη, καθώς ελαχιστοποιούνται ή εκμηδενίζονται οι αποστάσεις για τον εφοδιασμό των καταστημάτων, και κατά συνέπεια το κόστος παραγωγής, όπως επίσης μειώνονται οι εκπομπές αερίων και η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τα προϊόντα μπορούν να διατεθούν φρέσκα προς πώληση, ώστε να παραμείνουν στα καταστήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διατηρώντας αναλλοίωτα τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες τους. Παράλληλα, ανάλογα με την έκτασή τους και το είδος τους, οι παραγωγικοί οροφόκηποι συνεισφέρουν σημαντικά στην ενεργειακή και περιβαλλοντική βελτίωση της συμπεριφοράς των κτιρίων.

Για την ανάπτυξη των παραγωγικών «κήπων», στο πλαίσιο της μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα όμβρια ύδατα, το ανακυκλωμένο «γκρίζο» νερό από τα κτίρια, η ηλιακή ενέργεια, καθώς και η θερμότητα που παράγεται από το ίδιο το κτίριο.

Ξεκινήστε λοιπόν από σήμερα την παραγωγή λαχανικών και φρούτων στις οροφές των κτιρίων, εφαρμόστε οργανικές εναλλακτικές πρακτικές, στηρίξτε την τοπική οικονομία, καταναλώστε τους ελάχιστους φυσικούς πόρους, την ελάχιστη ενέργεια και το λιγότερο δυνατό νερό, αξιοποιώντας τη θερμότητα που παράγεται από το ίδιο το κτίριο, βελτιώνοντας παράλληλα τις τοπικές κλιματικές συνθήκες.

Σύστημα υποδομής ZinCo για τη μέγιστη απόδοση

vegetablesΗ egreen_ZinCο, πρωτοπόρος στην τεχνολογία πράσινων δωμάτων, παρουσιάζει τους σύγχρονους αστικούς παραγωγικούς κήπους στις οροφές των κτιρίων, με διαφορετικές προτάσεις και λύσεις, ανάλογα με το παραγόμενο προϊόν.

Για την κατασκευή του παραγωγικού οροφόκηπου πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι συνθήκες που επικρατούν στη στέγη, όπως οι ανεμοπιέσεις, η επιφανειακή θερμοκρασία, οι ώρες ηλιοφάνειας, η μέση ετήσια βροχόπτωση κ.ά.

Η egreen_ZinCo προτείνει ένα αξιόπιστο σύστημα υποδομής με το σύστημα αποστράγγισης Floradrain FD40. Σε συνδυασμό με 20 εκατοστά εξειδικευμένου υποστρώματος ανάπτυξης, η υποδομή αυτή είναι ιδανική για τη φύτευση, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη μιας σειράς λαχανικών και φρούτων, όπως για παράδειγμα το μαρούλι, το λάχανο, το κρεμμύδι, το κολοκύθι, η μελιτζάνα, το πεπόνι και η φράουλα. Σε μεγαλύτερο βάθος υποστρώματος ανάπτυξης (28 έως και 40 εκ. περίπου) μπορούμε να καλλιεργήσουμε φασόλια, ντομάτες, ακόμα και δένδρα, όπως λεμονιές, πορτοκαλιές, ροδακινιές και βερικοκιές.

Σε κάθε περίπτωση η άρδευση και η οργανική διαχείριση για τη βέλτιστη παραγωγή του οροφόκηπου εξαρτάται από το είδος των παραγόμενων λαχανικών και από τις τοπικές κλιματικές συνθήκες.

Παραδείγματα εφαρμογών ανά τον κόσμο

Σήμερα στην Ελλάδα οι παραγωγικοί λαχανόκηποι σε δώματα κτιρίων είναι ελάχιστοι. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται δεν είναι σύγχρονη, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή, τη χαμηλή ποιότητα παραγόμενων προϊόντων και ορισμένες φορές την πρόκληση προβλημάτων στο ίδιο το κτίριο.

Στις μεγαλουπόλεις όμως της Βόρειας και της Κεντρικής Αμερικής προωθούνται με ταχείς ρυθμούς η αστική γεωργία και η εφαρμογή παραγωγικών κήπων στις οροφές κτιρίων. Στο Μπρούκλιν παράγεται μαρούλι σε λαχανόκηπο 1.500 τ.μ., ενώ φιλόδοξα εμπορικά πλάνα προκρίνονται προς υλοποίηση στο Λος Άντζελες, στο Ντουμπάι και στη Σαγκάη. Παράλληλα μεγάλη εμπορική αλυσίδα σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ υποστηρίζει την παραγωγή φρούτων και λαχανικών σε θερμοκήπια κατασκευασμένα σε οροφές κτιρίων. Στη Γερμανία –απ' όπου προέρχεται η τεχνογνωσία των φυτεμένων δωμάτων– τα παραδείγματα είναι κυρίως ιδιωτικά και εκτείνονται σε μικρές επιφάνειες. Ωστόσο υπάρχει το παράδειγμα παραγωγής κρασιού από την εταιρεία Schloss Wackebarth, με σταφύλια που καλλιεργούνται σε πράσινο δώμα.

Οι στέγες του μέλλοντος

Η γεωργική αξιοποίηση των αστικών ανεκμετάλλευτων οροφών είναι πρόκληση για τις στέγες του μέλλοντος. Η egreen_ZinCo διαθέτει τεχνογνωσία και πλήρη γκάμα εξειδικευμένων προϊόντων για την ποιοτική παραγωγή λαχανικών και φρούτων στις οροφές. Οι στέγες του μέλλοντος είναι πράσινες, παραγωγικές και πολυλειτουργικές.


Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2024 egreen
Σχεδίαση και Ανάπτυξη: Fork Studios