company

Ολοκληρωμένη Τεχνολογία Κατασκευής Φυτεμένων Δωμάτων

Η egreen σε συνεργασία με την ZinCo, πρωτοπορούν στη σύγχρονη τεχνολογία για την κατασκευή και συντήρηση φυτεμένων δωμάτων για περισσότερα από 40 χρόνια.

Η εταιρεία Ελληνικές Επιχειρήσεις Εισαγωγών Εξαγωγών ΕΠΕ–egreen ιδρύθηκε το 1972, με προσανατολισμό στα αυτοματοποιημένα συστήματα άρδευσης, στις τεχνολογίες περιβάλλοντος και ενέργειας για την αξιοποίηση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα, την ίδια χρονολογία η ZinCo στρέφει το πεδίο έρευνας και ανάπτυξής της, στις πράσινες καινοτόμες τεχνικές για την αξιοποίηση και μετατροπή των οροφών των κτιρίων σε πράσινα δώματα.

Μετά από συνεχή χρόνια στοχευμένης έρευνας και δοκιμαστικών εφαρμογών, το 1978 παρουσιάζεται στην ευρωπαϊκή αγορά, η σειρά αποστραγγιστικών στοιχείων Floradrain®, η οποία διαφοροποιεί τα δεδομένα κατασκευής πρασίνου στα κτίρια.

Η σειρά ZinCo Floradrain® είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει προστασία, βέλτιστη απορροή και αποθήκευση νερού καθώς και τον απαραίτητο αερισμό για την ανάπτυξη πρασίνου στα κτίρια, παρέχοντας ελαφριά υποδομή και αντικαθιστώντας βαριά αδρανή υλικά όπως το χαλίκι. Διαδοχικά παρουσιάζονται εξειδικευμένα συστήματα υποδομής όπως οι σειρές Elastodrain® (1992), Fallnet® (1998), Aquatec® (2014), σύμφωνα με τις ιδιαίτερες κατασκευαστικές απαιτήσεις των κτιρίων και τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των πράσινων επιφανειών (υψηλή αντοχή σε θλίψη, φόρτιση, συνθήκες ασφάλειας, βέλτιστη υδατοϊκανότητα). Η τεχνολογία πράσινων δωμάτων ZinCo εφαρμόζεται το 1977 σε Δημοτικό Κτίριο στο Esslingen.

H egreen πρωτοπορεί με την εφαρμογή τεχνολογίας φυτεμένου δώματος το 1980 στην κατασκευή της Πλατείας Κλαύθμωνος πάνω από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης, όπου οργανώνονται εκτενείς χώροι πρασίνου με δένδρα και θάμνους, που διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερο τοπίο μέχρι και σήμερα.

Η ολοκληρωμένη τεχνολογία egreen ZinCo αναπτύσσεται διεθνώς, και τα πράσινα δώματα καλύπτουν τις οροφές των κτιρίων, αναδεικνύοντας μια νέα τάση στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Τα πολυεπίπεδα συστήματα υποδομής πράσινων δωμάτων egreen_ZinCo διασφαλίζουν τη βέλτιστη περιβαλλοντική και ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα πιστοποίησης LEED, BREΕAM, DGNB. Τα ολοκληρωμένα συστήματα υποδομής φυτεμένων δωμάτων περιλαμβάνουν μεμβράνες αντιρριζικής προστασίας, αποστραγγιστικά στοιχεία, διηθητικά φίλτρα, μηχανικά υποστρώματα ανάπτυξης, φρεάτια αποστράγγισης, διαχωριστικά στοιχεία καθώς και εξειδικευμένα συμπληρωματικά υλικά, για να καλύψουν τις πλέον απαιτητικές κατασκευές σε κάθε τύπο στέγης/δώματος.

Η τεχνολογία egreen ZinCo έχει χρησιμοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία σε πολλαπλές εφαρμογές φυτεμένων δωμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2009 εφαρμόζεται στην Ελλάδα το πρώτο πράσινο δώμα εκτατικού τύπου με υποδομή μόλις 10 εκ., στο Νέο Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη.
Στο κτίριο Shop & Trade στην Αθήνα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα φυτεμένο δώμα σε μεγάλη κλίση.

Το 2012 υλοποιείται το βιοκλιματικό Κτιριακό Συγκρότημα Καρελά στην Παιανία, με πράσινο δώμα ημιεντατικού και εντατικού τύπου, επιφάνειας 8.000 τμ. Στο πράσινο δώμα δημιουργείται ένας κήπος με αρωματικά μεσογειακά φυτά και ειδική διαδρομή για περίπατο ή τρέξιμο από σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. Το Κτιριακό Συγκρότημα Καρελά είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα, που πιστοποιήθηκε με την διάκριση Gold σύμφωνα με το πρότυπο περιβαλλοντικής και ενεργειακής αξιολόγησης LEED. Μεταξύ των πρότυπων, διεθνώς αναγνωρισμένων έργων, περιλαμβάνεται το High Line Park, η μετατροπή του εγκαταλελειμμένου εναέριου σιδηροδρομικού δικτύου στη Νέας Υόρκης σε γραμμικό πάρκο.

Η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΚΠΙΣΝ σύμφωνα με τη μελέτη Renzo Piano Building Workshop, ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016. Το ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνει την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη και ένα πρότυπο μεσογειακό Πάρκο συνολικής έκτασης 210,000 τμ. Το Πάρκο, συνεχίζει πάνω από τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το κτίριο Στάθμευσης, τα φυτεμένα δώματα των οποίων έχουν κατασκευαστεί με την ολοκληρωμένη τεχνολογία φυτεμένων δωμάτων egreen Zinco.

Τα συστήματα υποδομής φυτεμένου δώματος egreen ZinCo είναι πιστοποιημένα από τον EOTA European Organization for Technical Assessment σύμφωνα με την έγκριση ΕΤΑ 13/0668 και πληρούν τα προηγμένα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές (FLL Guidelines, CE Marking).

Η egreen ZinCo καινοτομεί και παρουσιάζει το 2014 τη σειρά Nature Line, μια ειδική σειρά υλικών από ανανεώσιμες πρώτες ύλες – βιοπλαστικά.

Η ολοκληρωμένη τεχνολογία πράσινων δωμάτων λειτουργεί ως προστατευτική στρώση έναντι των θερμοκρασιακών διακυμάνσεων του εξωτερικού περιβάλλοντος. Επιτυγχάνοντας αύξηση της θερμοχωρητικότητας των οροφών των κτιρίων βελτιώνει τη θερμική άνεση στο εσωτερικό τους, μειώνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή κατανάλωση ψύξης και θέρμανσης. Επιπλέον, προσφέρει δυνατότητα δημιουργίας νέων λειτουργικών χώρων ανάπαυλας και αναψυχής στο βεβαρημένο αστικό περιβάλλον.

Με σεβασμό στο περιβάλλον και εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή φυτεμένων δωμάτων για περισσότερο από 40 χρόνια, η egreen δίνει λύσεις με καινοτόμα, αξιόπιστα και δοκιμασμένα συστήματα υποδομής πράσινων δωμάτων για τις μεσογειακές κλιματικές συνθήκες.

 

company2 
 Οικολογική πολιτική φυτεμένων δωμάτων

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2024 egreen
Σχεδίαση και Ανάπτυξη: Fork Studios